Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Ώρα για το σχολείο...Ώρα για το 17ο Γυμνασιο Περιστερίου

Γυμνάσιο Περιστερίου

Πάμε σχολείο...

Τελευταία Νέα

Δικαιολογητικά εγγραφής για την Α΄ τάξη... Δείτε στα Νέα Ανακοινώσεις!!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΓOΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 στις 19:00΄

Το 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, διοργανώνει Ενημερωτική – Επιμορφωτική Εκδήλωση με θέμα:

«Ενδοσχολική Βία, Μύθοι & Πραγματικότητα. Ο ρόλος των ΜΜΕ»

Ομιλητές:

$1·       Γιάννης Σκαρπέλος, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου

$1·       Ελεάνα Πανδιά, υπ.διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με σπουδές Επικοινωνιολογίας και μεταπτυχιακή ειδίκευση στην ψυχολογία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συντονιστής: Γιώργος Κουμουνδούρος, Διευθυντής 17ου Γ/σίου Περιστερίου

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου

PROSKLHSH B3

Οι εντάσεις, οι συγκρούσεις, οι επιθετικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται στον χώρο του σχολείου αποτελούν ένα διαχρονικό φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια όμως διαπιστώνεται μία ποιοτική διαφοροποίηση της ενδοσχολικής βίας, με κύρια χαρακτηριστικά:

$1·       Τη μεγαλύτερη σκληρότητα και βιαιότητα στην εκδήλωση συμπεριφορών με δράστες και θύματα ανήλικα άτομα τα οποία ενεργούν περισσότερο σε ομάδες πλέον και λιγότερο κατά μόνας,

$1·       Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς και οι υποθέσεις απασχολούν όλο περισσότερο με εκτενή ρεπορτάζ τα ΜΜΕ.

$1·       Κυριαρχεί το έντονο στοιχείο της βίας και οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που ενέχουν τα περιστατικά για τους ανήλικους παθόντες, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.  

$1·       Εμφανίζεται συναισθηματική απάθεια στον πόνο και τον εξευτελισμό του θύματος τόσο από τους μαθητές/τις μαθήτριες που εκδηλώνουν αυτές τις βίαιες συμπεριφορές, όσο όμως και από μαθητές/μαθήτριες που είναι παρόντες/παρούσες, ως αυτόπτες μάρτυρες αυτών των περιστατικών και σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο δεν αντιδρούν για να προστατεύσουν το άτομο που θυματοποιείται, αλλά «ενισχύουν» τις εν λόγω συμπεριφορές, με τον λόγο τους και με τις πράξεις τους. 

$1·       Γίνεται εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας για την καταγραφή βίαιων περιστατικών στον χώρο του σχολείου και στη συνέχεια η διαπόμπευση του παθόντος/της παθούσας (μαθητών/τριών αλλά και εκπαιδευτικών που επίσης δύναται να θυματοποιηθούν στο σχολικό περιβάλλον), με το να «ανεβαίνουν» αυτά τα βίντεο σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες.

$1·       Οι εικόνες της βίας αναπαράγονται πολύ γρήγορα στον διαδικτυακό κόσμο. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σοβαρό, γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασκούν ισχυρές επιδράσεις στους νέους/τις νέες, ένα μέρος των οποίων φτάνει στο σημείο να «επικροτήσει» τις εν λόγω βίαιες συμπεριφορές, ειδικά εάν «ανέβουν» διαδικτυακά. 

Το σημαντικότερο ερώτημα που προκύπτει είναι: Μπορούμε ως σχολική κοινότητα να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Μπορούμε μέσα από διαδικασίες συμμετοχής και διαλόγου να καλλιεργήσουμε συλλογικές άμυνες τόσο απέναντι στη σχολική βία όσο και στον φόβο και την ανασφάλεια που προκαλούνται από τις υπερβολικές δημόσιες αναφορές και τη συχνότατη διόγκωση και διαστρέβλωση του φαινομένου από τα ΜΜΕ;

Για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, τις απορίες και τους προβληματισμούς σας, σας περιμένουμε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 στις 19:00΄στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου (είσοδος από οδό Αρτέμιδος), https://maps.app.goo.gl/gdzeJK7iBPP6H4EF7

     Η εκδήλωση απευθύνεται σε γονείς – κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, που θεωρούν ότι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση θωρακίζει τους ίδιους και τα παιδιά τους. Για τη συμμετοχή σας μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία σας:

Πληροφορίες: Γ. Κουμουνδούρος τηλ.2105014205

Για τους εκπαιδευτικούς δυνατότητα να δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Collage 2024-04-24 18 32 49

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΓOΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 στις 17:00΄

 

Το 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου σε συνεργασία με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας διοργανώνει Ενημερωτικό Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα:

 

«Εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες – ΚΑΡΠΑ»

 

(Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση)

 

Εισηγήτριες:

 

$1·       Μαριδάκη Ευσταθία & Καρασαββίδου Άννα: Νοσηλεύτριες, Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας

 

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό από το Σεμινάριο

 

KARPA

 

     Η αντιμετώπιση αναπάντεχων ασθενειών, κοινών τραυματισμών και δυσλειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής.

 

Ενώ ένας άνθρωπος επεμβαίνει σε ένα περιστατικό με καλή θέληση και με σκοπό να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του, η έλλειψη γνώσης οδηγεί με βεβαιότητα σε μη αναμενόμενα αποτελέσματα όπως παράταση του χρόνου ανάρρωσης ενός τραυματία ή την αδυναμία διατήρησης ενός θύματος θανατηφόρου περιστατικού, στη ζωή.

 

Οι πρώτες βοήθειες παρέχουν προκαταρκτική φροντίδα σε άτομο με ασθένεια, τραυματισμό και ειδικότερα σε επείγοντα περιστατικά. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιονδήποτε έως ότου μπορεί να ληφθεί οριστική ιατρική περίθαλψη. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμβαίνουν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, ωστόσο, υπάρχει σημαντική ανησυχία για τα σχολεία επειδή τα ατυχήματα συμβαίνουν τακτικά και οι εκπαιδευτικοί είναι οι πρώτοι που εκτελούν τα πρώτα μέτρα βοήθειας. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη χορήγηση πρώτων βοηθειών σε παιδιά μετά από ατύχημα είναι υψίστης σημασίας και μπορεί να σώσει ζωές. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο και οι γονείς στο σπίτι, οφείλουν να γνωρίζουν τα μέτρα πρώτων βοηθειών και να μπορούν να τα εφαρμόζουν. Καθώς τα ατυχήματα ποικίλουν από την ρινορραγία μέχρι και την καρδιακή ανακοπή, θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να είναι έγκυρα καταρτισμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν έγκαιρα ένα επείγον περιστατικό.

 

Σας περιμένουμε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 στις 17:00΄στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου (είσοδος από οδό Αρτέμιδος), https://maps.app.goo.gl/gdzeJK7iBPP6H4EF7

     Η εκδήλωση απευθύνεται σε γονείς – κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, που θεωρούν ότι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση θωρακίζει τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Πληροφορίες: Γ. Κουμουνδούρος τηλ.2105014205

Για τους εκπαιδευτικούς δυνατότητα να δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

KARPA6

 

KARPA1

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΓOΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. Β΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024 στις 18:30΄

Το 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων& Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, διοργάνωσε Ενημερωτική – Επιμορφωτική Εκδήλωση με θέμα:

«Κοινωνικά δίκτυα – Ηλεκτρονικά Παιχνίδια Εκπαίδευση & Εφηβεία»

Ομιλητές:

$1·       Κώστας Καρπούζης, επ. καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου

$1·       Ελεάνα Πανδιά, υπ.διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με σπουδές Επικοινωνιολογίας και μεταπτυχιακή ειδίκευση στην ψυχολογία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συμμετέχει: Γιώργος Τσίνας, Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής Δήμου Περιστερίου

Συντονιστής: Γιώργος Κουμουνδούρος, Διευθυντής 17ου Γ/σίου Περιστερίου

 

24-1-24

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου

1

422307190 1595784647844018 8374615538950020433 n

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των σημερινών εφήβων και έχει επαναπροσδιορίσει τις κοινωνικές πρακτικές, τον τρόπο επικοινωνίας και τη δημιουργία σχέσεων. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα κοινωνικά δίκτυα παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της προσωπικής ταυτότητας των εφήβων αλλά και πεδίο εξάσκησης των κοινωνικών δεξιοτήτων.    Η επικοινωνία μέσω διαδικτύου προσφέρει ευκαιρίες στους έφηβους χρηστές του, ενώ συγχρόνως επιφέρει και κάποιους κινδύνους. Στόχος είναι να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους διαφυλάσσοντας και μεγιστοποιώντας τα οφέλη. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η σωστή (τεχνικά) χρήση των κοινωνικών δικτύων, με επίγνωση των δικλίδων ασφαλείας και διαφύλαξης του απορρήτου προσωπικών στοιχείων και των διαδικασιών καταγγελίας, Τέλος, η γονική διαμεσολάβηση είναι σημαντική και θα πρέπει να οριοθετεί τον τρόπο χρήσης των δικτύων, ανάλογα με την κάθε αναπτυξιακή φάση, και τις ατομικές ανάγκες κάθε εφήβου.

 

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια από την άλλη, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, μπορούν να προσφέρουν θετικά στοιχεία στα παιδιά:  πάνω απ’ όλα ψυχαγωγία, γνώσεις, ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, καθώς και εξοικείωση με τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος αύξησης της επιθετικής συμπεριφοράς από τη συχνή ενασχόληση με παιχνίδια με επιθετικό περιεχόμενο, την σταδιακή απευαισθητοποίηση στη βία καθώς και τον κίνδυνο εξάρτησης. Πολλά ερωτήματα απασχολούν σήμερα γονείς και εκπαιδευτικούς, όπως ποιοι τύποι ηλεκτρονικών παιχνιδιών υπάρχουν; Ποιες οι επιδράσεις τους στα παιδιά; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να περιορίσουν τις πιθανές αρνητικές επιδράσεις και να έχουν προστατευτικό ρόλο; Είναι τα παιχνίδια ανεξέλεγκτα; Είναι ωφέλιμο να παίζει ένα παιδί ή έφηβος διαδικτυακά παιχνίδια;

 

Για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, τις απορίες και τους προβληματισμούς σας, σας περιμένουμε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 στις 18:30΄στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου (είσοδος από οδό Αρτέμιδος), https://maps.app.goo.gl/gdzeJK7iBPP6H4EF7

 

     Η εκδήλωση απευθύνεται σε γονείς – κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, που θεωρούν ότι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση θωρακίζει τους ίδιους και τα παιδιά τους. Για τη συμμετοχή σας μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία σας: https://forms.gle/tWAtXca2d4G3BPFm7

 

 

Ένα πρωινό διαφορετικό σήμερα Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στο 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου, αφιερώσαμε χρόνο και ολοκληρώσαμε τον κύκλο σεμιναρίων για τον "Εθισμό και τους Κινδύνους του Διαδικτύου". Μαζί μας ο αντιδήμαρχος ψηφιακής πολιτικής του Δήμου Περιστερίου Γιώργος Τσίνας, με τον συνεργάτη του, Σταύρο Θεοδωρακόπουλο από την Διάδραση - Diadrasi, οι οποίοι ενημέρωσαν και συζήτησαν με τους μαθητές /μαθήτριες του σχολείου, για τον #άπειρο #κόσμο του #internet, τα #social_media, τo #gaming αλλά και για τους κινδύνους που κρύβει αυτή η παράλληλη #εικονική #πραγματικότητα!

DIADIKTYO

 

Πραγματοποιήθηκε τστο σχολείο μας την Τετάρτη 23-11-22 με μεγάλη επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: "Ασφάλεια στο διαδίκτυο. κίνδυνοι και εθισμός". Είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων, στα πλαίσια του σχεδίου δράσης για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα. Τίτλος του σχεδίου δράσης: ¨Απογεύματα με τους γονείς. Συμβουλευτικές προσεγγίσεις για θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων".

Στην πρώτη μας συνλάντηση καλεσμένοι ήταν : Ο Μπάμπης Καρράς, αστυνομικός και ο Γιώργος  Νάκος ψυχολόγος από τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο Γιώργος Τσίνας αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής από το Δήμο Περιστερίου και το στέλεχος της Google - Facebook Π. Παχατουρίδης.

diadiktio.enimerosi 01

 

 

imerida asfaleia

 

PROSKLHSH

 

Περισσότερες πληροφορίες: ΑΦΙΣΑ

imerida asfaleia

 

 

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΓOΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ
«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ι & ΙΙ»
14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 & 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 στις 18:00΄
Με την Ευαγγελία Τσαπατσάρη: Κοινωνιολόγο, MSc, PhDc, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου
Πολλές φορές η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις των μελών της, πολύ συχνά δημιουργούνται εντάσεις και συγκρούσεις οι οποίες μπορεί να δυσκολεύουν την καθημερινότητα και να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική ισορροπία.
Στο πλαίσιο των δύο επόμενων συναντήσεων (1η-Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 και 2η -Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2023) οι γονείς θα έχουν την δυνατότητα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με άλλους γονείς και να συζητήσουν για θέματα που αφορούν:
• την επικοινωνία και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια
• την αξία των ορίων και την επίλυση συγκρούσεων
• την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών
• τη σημασία της ενσυναίσθησης
Βασικός στόχος, είναι η ενίσχυση και ενθάρρυνση των γονέων στο δύσκολο και πολύπλοκο έργο τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής μας.
“Η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης…”
Χόρχε Μπουκάι ”Ο Δρόμος της ευτυχίας”
APOGEYMATA ME GONEIS 2
APOGEYMATA ME GONEIS 3

 

 

4η Ενημερωτική βιωματική συνάντηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΓOΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

 

«ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ & ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ»

 

Τετάρτη 15 ΦΕΒΡΟΥΟΥΑΡΙΟΥ 2023 στις 18:30΄

 

Με το Στέφανο Αλεβίζο: Ψυχολόγο (M.Ed, PhDc) Χαμόγελο του Παιδιού,

 

Εθνικό Κέντρο για τις εξαφανίσεις και τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης. Μαζί μας στη συζήτηση και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Περιστερίου Τάσος Θεοδωράκος.

 

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου

 

Ακούγοντας την φράση «κακοποίηση παιδιού», οι περισσότεροι και οι περισσότερες φανταζόμαστε την σωματική κακοποίηση του παιδιού ή την σεξουαλική. Η κακοποίηση παιδιού όμως αφορά την σωματική, την συναισθηματική, την σεξουαλική και την ψυχολογική κακοποίηση ενός παιδιού σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξής του.

 

Σχεδόν δύο στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε το 2013 το Ινστιτούτο Υγείας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας, ενώ, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο 70-85% των περιστατικών ο θύτης είναι άτομο που το θύμα γνωρίζει και εμπιστεύεται, συχνότερα ο ίδιος ο γονιός. Ωστόσο, τα στατιστικά δεν είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που κακοποιούνται δεν το αναφέρουν ποτέ.

 

Στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση, οι γονείς & οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να λύσουν τις απορίες τους και να συζητήσουν σε ενδεικτικά ερωτήματα όπως τα παρακάτω:

 

$1·       Σεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά: Μπορείς να την υποψιαστείς;

 

$1·       Πώς μπορείς να προφυλάξεις το παιδί σου από ανεπιθύμητα αγγίγματα, σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση;

 

$1·       Ποιες απλές οδηγίες μπορείς να δώσεις στο παιδί σου, για να το προφυλάξεις, χωρίς να το αναστατώσεις;

 

$1·       Τι πρέπει να κάνεις, αν το παιδί σου, σου εμπιστευτεί ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά;

 

$1·       Πώς μπορείς να καταλάβεις αν το παιδί σου κακοποιήθηκε σεξουαλικά;

 

Δηλώσεις συμμετοχής στην παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfHYClROOZuSF79E8S6TchHGXY7I6xMqK__dBeFnIR5k708jg/viewform?usp=sharing

 4

 

4H SYNANTHSH

 

 

 

5η ενημερωτική βιωματική συνάντηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΓOΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

«ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ – ΔΥΣΘΥΜΙΑ – ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ»

Τετάρτη 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 στις 18:30΄

Με την Ευαγγελία Τσαπατσάρη: Κοινωνιολόγο, MSc, PhDc, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου

Η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή ψυχική διαταραχή με σαφείς επιβαρύνσεις τόσο σε προσωπικό, όσο σε κοινωνικό, εργασιακό, οικογενειακό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους. Η κατάθλιψη μπορεί να παρουσιασθεί στον καθένα. Ίσως 1 στις 4 γυναίκες και 1 στους 9 άνδρες αναμένεται να εμφανίσουν κατάθλιψη στη ζωή τους. Οι κρίσεις πανικού φαίνεται να καταλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό σε συχνότητα στο γενικό πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Έχει παρατηρηθεί επίσης, ότι επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητά παιδιών και εφήβων στην καθημερινή ζωή και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική ισορροπία.

 5

5 enimerotiki synadisi

 

6η Ενημερωτική βιωματική συνάντηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΓOΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

«ΣΧΟΛΙΚΟΣ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ»

Τετάρτη 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 στις 19:00΄

Με το Στέφανο Αλεβίζο: Ψυχολόγο (M.Ed, PhDc) Χαμόγελο του Παιδιού,

Εθνικό Κέντρο για τις εξαφανίσεις και τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης. Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου

Τα επεισόδια βίας μεταξύ ανηλίκων, εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, αποτελούν πλέον μια αρνητική ρουτίνα στην καθημερινότητα παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών. Η συχνότητα και η ένταση με την οποία εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό, προκαλούν ανησυχία και συχνά αποτροπιασμό, αλλά προκαλούν επιπλέον και μια ιδιόμορφη εξοικείωση με τη βία ή και υποτίμηση αυτής. 

Όταν οι απειλές και ο φόβος λαμβάνουν χώρα ως αδιόρατες και μη εύκολα ανιχνεύσιμες συνθήκες, όπως συμβαίνει σε καταστάσεις όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η παρενόχληση στο διαδίκτυο, ο χλευασμός των θυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα κ.λπ. η ανησυχία εντείνεται και πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά και με συνέπεια χωρίς υποτίμηση κανενός περιστατικού.

 

 

Διαδικτυακός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος κακόβουλος παρενοχλεί ένα άτομο με τη χρήση της τεχνολογίας. Η παρενόχληση αυτή μπορεί να γίνεται σε τακτικά ή άτακτα χρονικά διαστήματα μέσω οποιασδήποτε πράξης εκφοβισμού, επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η αποστολή ανήθικων μηνυμάτων, ο αποκλεισμός ατόμων από εφαρμογές συνομιλιών, το hacking ενός ξένου λογαριασμού, η δημοσίευση ενοχλητικών φωτογραφιών, διάδοση προσβλητικών φημών κ.α

 

Στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση, οι γονείς & οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες, να ευαισθητοποιηθούν, να λύσουν τις απορίες τους και να συζητήσουν για όλες τις πτυχές του θέματος και πως μπορούν να θωρακίσουν τα παιδιά τους.

 

Δηλώσεις συμμετοχής στην παρακάτω φόρμα:

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfEdAdUFnljK2-E_Tg_CSq4urnl0d8rGyEND28DauMhPSVaKg/viewform?usp=sharing

 

 6

 

6H SYNANTHSH

 
7η Ενημερωτική βιωματική συνάντηση 

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΓOΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

 

«ΕΘΙΣΜΟΙ & ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ: ΠΡΟΛΗΨΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ»

 

Τετάρτη 3 ΜΑΪΟΥ 2023 στις 18:30΄

 

Με την Ευαγγελία Τσαπατσάρη: Κοινωνιολόγο, MSc, PhDc, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια

 

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου

7H SYNANTHSH

 

 7

 

Οι πάσης φύσεως εθισμοί & εξαρτήσεις καθώς και η κατάχρηση ουσιών από εφήβους είναι ένα βασικό θέμα το οποίο απασχολεί όλους όσους ασχολούνται με την εφηβική συμπεριφορά, από τους ειδικούς ψυχικής υγείας που ενδιαφέρονται για τα αίτια, τις επιπτώσεις και την αντιμετώπισή της έως και τους γονείς οι οποίοι φοβούνται για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών τους.

 

16-08-2018-14-21-5b758855c9278

Oι εφηβικοί εθισμοί στην Ελλάδα με αριθμούς

Στην ηλικία των 13-14 χρόνων πολλοί έφηβοι έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ και το τσιγάρο, κυρίως «από περιέργεια», ενώ τρεις στους δέκα πίνουν τουλάχιστον δυο φορές τον μήνα.

Στην ίδια «τρυφερή» ηλικία σημαντικό ποσοστό 3% «πειραματίζεται» και με την κάνναβη, κυρίως μέσα στο σχολείο όπου γίνεται και η προμήθεια κατά δήλωσή τους, ενώ το ποσοστό διπλασιάζεται στην ηλικία των 15 χρόνων.

Στα 13 τους χρόνια οι μαθητές έχουν σχεδόν όλοι (95%) κινητό τηλέφωνο, το οποίο έχουν αποκτήσει ήδη από τα 11, δηλαδή πολύ προτού τελειώσουν το Δημοτικό Σχολείο.

Στο διαδίκτυο η πρόσβαση είναι καθολική (ποσοστό 99% δηλώνει ότι σερφάρει) στην ηλικία των 13 χρόνων, ενώ έχει αρχίσει από τα 10 έτη και χωρίς επίβλεψη σε μεγάλο ποσοστό.

Οκτώ στους δέκα 13χρονους δηλώνουν πως παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια και δύο στους δέκα παίζουν και τυχερά παιχνίδια.                                                                                                                                                         

Στην 7η συνάντησή μας οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με άλλους και να συζητήσουν για θέματα όπως:

Εξάρτηση; Εθισμός; Γιατί μας απασχολούν τόσο πολύ αυτές οι έννοιες; Πόσο μπορούν να μας επηρεάσουν; Πόσο, άραγε, καθορίζουν τη ζωή μας; Σε τι εθιζόμαστε; Από ποιες εξαρτήσεις προσπαθούμε να ξεφύγουμε;

Βασικός στόχος, είναι η ενίσχυση και ενθάρρυνση των γονέων στο δύσκολο και πολύπλοκο έργο τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής μας.

“Η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης…”

                                                         Χόρχε Μπουκάι ”Ο Δρόμος της ευτυχίας”

Δηλώσεις συμμετοχής στην παρακάτω φόρμα:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeLOAmgvyxmcZsAcwMi6QMtail5fepxZIt-DmE7WsXbvaYCfA/viewform?usp=sharing

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης, το σχολείο ανταποκρινόμενο στις αγωνίες σας για ενημέρωση σχετικά με τον τύπο Λυκείου (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που πρόκειται να επιλέξετε για συνέχεια των σπουδών τους, διοργανώνει διαδικτυακή συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας 12 Απριλίου στις 18:00΄στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://minedu-secondary2.webex.com/meet/jmanoussakis

Θα πρέπει να συνδεθείτε κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο πληκτρολογώντας το ονοματεπώνυμο σας με κεφαλαία και το τμήμα του παιδιού σας. Π.χ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Γ1

Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας του 2ου ΚΕΣΥΠ της Γ΄Δ/νσης Δ.Ε. Αθήνας κος Μανουσάκης Ιωάννης θα ενημερώσει για τους δρόμους μετά το Γυμνάσιο και τις διεξόδους και προοπτικές σπουδών από τους δυο τύπους λυκείων. Μετά την ενημέρωση μπορείτε να απευθύνετε ερωτήσεις για επίλυση αποριών σχετικά με το θέμα.

Βιωματικό σεμινάριο ? Inclusive Schools: πρακτικές συμπεριληπτικής εκπαίδευσης?

 

74596689 998953437129873 3002671615851888640 n

 

Η Διεύθυνση Δ.Ε. Γ? Αθήνας δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων σε συνεργασία με το British Council και το 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου, διοργάνωσαν την Τετάρτη 27/11/2019  βιωματικό σεμινάριο  με σκοπό τη γνωριμία εκπαιδευτικών και Διευθυντών Σχολείων με το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό «Inclusive Schools»

 

Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος όπου οι εκπαιδευτικοί  και οι μαθητές  αγκαλιάζουν και αποδέχονται τις προκλήσεις και τα οφέλη της διαφορετικότητας. Η υιοθέτηση μιας συμπεριληπτικής προσέγγισης συνεπάγεται την ανάπτυξη μαθησιακού περιβάλλοντος όπου ο κάθε μαθητής έχει ίσες ευκαιρίες για να πετύχει.

 

Το βιωματικό σεμινάριο περιλαμβάνει :

-  εστίαση στην καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των μαθητών ανεξαρτήτως φυσικών χαρακτηριστικών, ειδικών αναγκών, φυλής, γένους και κοινωνικοοικονομικής κατάστασής τους,

 

-  παρουσίαση εργαλείων διερεύνησης και χαρτογράφησης της διαφορετικότητας καθώς και σχεδιασμού στρατηγικής,

 

-  πρακτικές οδηγίες για τον τρόπο αποδοχής και σεβασμού της φυσιολογικής παρουσίας της διαφορετικότητας σε όλους τους τομείς της ζωής

 

Τα  Σχολεία  που θα δεχτούν να συμμετάσχουν στα «Inclusive Schools» θα συναποτελέσουν μια κοινότητα με στόχο να  συνεισφέρουν στην διαμόρφωση στρατηγικών συμπερίληψης για τα σχολεία της Ευρώπης . Τα παραπάνω Σχολεία θα υποστηριχθούν από το πρόγραμμα  «Inclusive Schools» ώστε να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο για την αλλαγή κουλτούρας, να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση των διακρίσεων και να προετοιμαστούν για την υποστήριξη των δικών τους πρωτοβουλιών που αφορούν τη συμπερίληψη.

77268703 10216155966596026 657662211455451136 n

 

77384530 10216155976076263 3784965287086915584 n

 

78417155 10216155980796381 8192130314408034304 n

 

77104264 10216155974636227 5107692897881292800 n

 

 

Ένα μάθημα ζωής...για τα παιδιά μας!

Την Πέμπτη 15/2/2018, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του σχολείου, η ενημερωτική συνάντηση των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης με την εθελόντρια της UNISEF για την προαγωγή των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των παιδιών και τη σεξουαλική Υγεία, κα Καλλιόπη Τσεμπέρη. 

Η ομιλήτρια, τ. καθηγήτρια του ΑΤΕΙ Αθήνας και επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής Αθήνας (Αρεταίειο Νοσοκομείο), συζήτησε με τα παιδιά για θέματα πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, κινδύνων των πρόωρων σεξουαλικών σχέσεων, τρόπους προφύλαξης ενεπιθύμητης εγκυμοσύνης και υπεράσπισης των σεξουαλικών δικαιωμάτων τους.

tsemperi 3  tsemperi 4

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

 

ΩΡΑ 18:30΄ - 20:30΄ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

 

Ομιλία ? Συζήτηση: «Ας μιλήσουμε ανοιχτά στα παιδιά μας? αναγκαιότητα και τρόποι σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μαθητών/τριών εφηβικής ηλικίας.»

 

Η ομιλία απευθύνεται σε γονείς.

 

Ομιλήτρια είναι η κα Καλλιόπη Τσεμπέρη, σύμβουλος Οικογενειακού Προγραμματισμού και Σεξουαλικής Αγωγής του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, σύμβουλος του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο), σύμβουλος της UNISEF και τ. καθηγήτρια ΑΤΕΙ Αθήνας.

 

Επειδή τα παιδιά μας έχουν πολλές απορίες γύρω από το σώμα τους, τη σχέση με το άλλο φύλο, το σεξ και την σεξουαλικότητα και επειδή υπεύθυνοι να τους μιλήσουν για τόσο σημαντικά θέματα είναι πρωτίστως οι γονείς, το 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, διοργανώνει αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία - συζήτηση.

 

Η σεξουαλική αγωγή είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα - ζωής που οι περισσότεροι δεν ξέρουμε πως ή αποφεύγουμε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας, τα οποία έχουν συχνά μια διαστρεβλωμένη άποψη γύρω από αυτά τα θέματα, που απέκτησαν είτε συζητώντας με τους συνομήλικούς τους είτε (χειρότερα) ψάχνοντας στο διαδίκτυο.

Θα χαρούμε να σας δούμε εκεί και να συζητήσουμε τις απορίες σας (αλλά και πως να απαντήσετε στις ερωτήσεις των παιδιών σας).

 

 

tsemperi1

Εικόνες από τη συζήτηση με τους γονείς

tsemperi 1  tsemperi 2

Μετρητής επισκεψιμότητας

Στοιχεία Επικοινωνίας

17ο Γυμνάσιο Περιστερίου
Κηπουπόλεως & Μουσών, Περιστέρι
Τ.Κ. 12137
Τηλ. κέντρο: 2131301809
ΕΣΩΤ. 101 Δ/ντής, 102 Α΄Υποδ/ντης,
103 Β΄Υποδ/ντής, 104 γρ. Καθηγητών